Jesień za oknem (01.10-12.10)

Cele ogólne:
  • rozpoznawanie popularnych warzyw i owoców
  • kształtowanie umiejętności łączenia elementów w pary wg wybranej cechy
  • uświadamianie, że grzyby dzielimy na jadalne i trujące
  • poszerzanie wiedzy przyrodniczej o nazwy niektórych grzybów
  • kształtowanie umiejętności przeliczania elementów w zbiorze, określanie w którym jest mniej a w którym więcej
  • zapoznanie z zasadami bezpiecznego zachowania w kuchni
  • promowanie zasad zdrowego odżywiania
  • kształtowanie sprawności ruchowej i motoryki całego ciała
  • kształtowanie umiejętności rozróżniania prawej i lewej strony ciała
  • doskonalenie umiejętności dostrzegania zmian w przyrodzie
  • rozwijanie poszanowania dla zwierząt
  • wdrażanie do rozpoznawania stanów emocjonalnych po wyrazie twarzy
  • integrowanie grupy przez wspólne zabawy
  • wdrażanie do uważnego słuchania czytanych treści
  • rozwijanie kreatywności poprzez działania plastyczne
  • rozwijanie sprawności manualnych, doprowadzanie prac do końca
Współpraca z rodzicami:
  • Rozwijanie mowy dziecka poprzez wspólne rozmowy na temat spędzonego czasu w przedszkolu
  • Rozmowa z dzieckiem na temat zmian zachodzących w przyrodzie
  • Obserwowanie zmian zachodzących w przyrodzie podczas wspólnych spacerów
  • Zachęcanie dzieci do pomocy zwierzętom w przygotowaniach do zimy
  • Zwracanie uwagi na porządkowanie swych rzeczy w szatni
  • Przypominanie o zasadach bezpieczeństwa podczas pobytu w kuchni
  • Wspólne przygotowywanie posiłków dla rodziny
  • Pomoc w promowaniu zdrowego odżywiania się